Budgetcoach

Medewerkers met financiële problemen

Het kan voorkomen dat medewerkers van bedrijven, om welke reden dan ook, in financiële problemen verkeren. Signalen, zoals een medewerker die regelmatig om een voorschot vraagt, kan een indicatie zijn. In het ergste geval kan er sprake zijn van een loonbeslag. Verneemt een manager/leidinggevende dat een werknemer geldzorgen heeft? Dan is een budgetcoach mogelijk een schakel om de medewerker te helpen om erger te voorkomen.

Financieel probleem is privé probleem

Werk en privé is gescheiden. Toch kan het voorkomen dat problemen in de privésfeer invloed hebben op de werkprestatie. Als iemand niet lekker in zijn vel zit wordt dat op de werkvloer opgemerkt. Geldzorgen kunnen leiden tot stress, minder concentratie en zelfs ziekteverzuim. Bovendien zijn deze medewerkers gevoeliger voor fraude/ diefstal. Dat is een gevolg wat u als werkgever wilt voorkomen.

Als werkgever indirect betrokken bij financiële problemen van medewerkers

Bij een loonbeslag wordt u, als werkgever, betrokken bij de gevolgen van schulden van uw medewerker. Een loonbeslag genereert bovendien bij de salarisadministratie extra werk. Het is daarom ook in uw belang om de financiële problemen van een medewerker te signaleren/herkennen en er voor te zorgen dat deze stoppen dan wel niet toenemen.

Ook al zijn uw medewerkers sterke, gedreven mensen en kunnen ze bijna alles aan

Een privé situatie kan zo maar veranderen door bijvoorbeeld een scheiding of een verhuizing. Het kopen met “een muisklik” is zo gebeurd. Een afbetalingsregeling is zo een feit. Er is kennis nodig om producten te kopen of niet te kopen. Geldgebrek kan o.a. ontstaan door verslavingen, gebrek aan weerbaarheid, compensatiegedrag, verstandelijke beperkingen, gebrek aan financiële opvoeding en vaardigheden. Er zijn vele mogelijkheden waardoor schulden ontstaan.

Wat te doen

Wij adviseren om zo spoedig mogelijk een gesprek aan te gaan met de medewerker die geldzorgen heeft. Zijn/haar recht op privacy mag hierbij niet uit het oog verloren worden. Houdt u tijdens dit gesprek er rekening mee dat openheid geven over financiën /financiële problemen meestal ervaren wordt als moeilijk en confronterend. Hulp aanbieden, om een medewerker niet verder in de problemen te laten komen, kan altijd! Een budgetcoach, die ook functioneert vertrouwenspersoon, genereert in korte tijd merkbaar resultaat.

Graag lichten wij persoonlijk onze aanpak vrijblijvend toe.
Bel gerust naar: 0347-320877 of mail naar: info@optima-int.nl